04/01/2019

Wat je absoluut moet weten over het energielabel van een woning

Wat je absoluut moet weten over het energielabel van een woning

Wat is dat nu, het energielabel van een woning? Dat heeft alles te maken met het concept van een BEN-woning. Die goed in de mond liggende afkorting staat voor Bijna EnergieNeutrale woning, een woning dus die nagenoeg geen energie verbruikt. Aan de basis van dit bouwconcept staat de vaststelling dat energie steeds duurder wordt, en dat zal ook zo blijven. Het is daarom essentieel dat we alle mogelijkheden benutten om zo energiezuinig mogelijk te bouwen. Wat houdt dat nu allemaal in? Wat houdt het energielabel van een woning in?

Wat houdt het energielabel van een woning in? Energiezuinigheid (h)eerst

Het energielabel van een woning heeft in de eerste plaats te maken met het isolatiepakket dat volledig in orde moet zijn. Je moet dus zo veel en zo goed mogelijk isoleren. Dat geldt niet alleen voor je daken en muren, maar ook voor je buitenschrijnwerk. Onze tip? Onderschat de rol van het buitenschrijnwerk in het hele isolatieverhaal niet. Je hoort je huis niet alleen te isoleren tegen de kou maar ook tegen de oververhitting van de zon. Verder moet je erop toezien dat je de energie die je gebruikt en verbruikt ook zelf in meer of mindere mate opwekt.

Is dat allemaal nog betaalbaar?

“Kunnen we als bouwheren dat extra bedrag wel blijven ophoesten?”, is een vraag die wellicht veel mensen zich stellen. Daar kunnen we objectief en waarheidsgetrouw het volgende op antwoorden: een BEN-woning of een Bijna EnergieNeutrale woning bouwen komt inderdaad iets duurder uit, maar het ligt in de lijn van de verwachting dat je die extra investeringen ook terugverdient. Gelukkig is dat geen wens, wel een bewezen feit. De terugverdientijd van al die extra investeringen ligt tussen de 7 en 9 jaar. Dat betekent concreet dat al het extra budget zich na 7 jaar al begint terug te betalen. Op dat moment beginnen de energiezuinige maatregelen die je hebt genomen te renderen en doe je er een goede zaak mee.

Bijna Energieneutrale woning wettelijk verplicht vanaf 2021

De overheid schrijft voor dat een BEN-woning vanaf 2021 moet beschikken over een E-peil van 30 en een S-peil van 28. Dat geldt voor alle nieuwbouwwoningen. Oudere woningen die vanaf 2025 in verkoop of in verhuur gaan moeten in vijf stappen worden gerenoveerd naar een energiezuinige woning. Gelukkig moet dat niet in één ruk, want het kleinste kind begrijpt dat het streven naar een perfect energielabel van een woning veel geld kost. In 2050 – voor velen nog verre toekomst – moeten alle woningen aan de BEN-normen voldoen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze niet meer verkocht of verhuurd worden.

Energielabel van een woning? Komt hierop neer

Het E-peil heeft te maken met energiezuinige technieken en het opwekken van energie. Het S-peil gaat meer over de compactheid van het gebouw, de verhitting, de isolatie, de ventilatie en het luchtdicht zijn van een woning. We hebben het in een vorige blog al gehad over het bouwen van een BEN-woning, een Bijna Energievriendelijke woning dus. Alle informatie over E- en S-peil vind je hier. Je kan via die website ook een praktisch en overzichtelijk foldertje aanvragen waarin je alle nodige informatie terugvindt over (definities van) nieuwbouw en renovaties, wettelijke voorschriften, subsidies, isolatie, E-peil en S-peil. Gewoon doen, want interessante en zeer informatieve lectuur.

Kunnen we je helpen?

Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Bouwonderneming Verrijckt © 2019 - Privacybeleid
Website by The Online Nut Company — Top