22/11/2018

Vijf tips voor het bouwen van een energiezuinige woning

Vijf tips voor het bouwen van een energiezuinige woning

Hoe bouw je een energiezuinige woning? Zoals je weet worden de BEN-normen – normen voor Bijna EnergieNeutrale woningen – verplicht vanaf 2020. Bovendien zal energie steeds duurder worden. Je doet er dus goed aan daarop te anticiperen en zo energiezuinig mogelijk te bouwen. Hoe zorg je er nu voor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, voor, tijdens en na de bouw? Met de onderstaande vijf tips om energiezuinig te bouwen komt je al een heel eind. 

Hoe bouw je een energiezuinige woning? Vijf tips 

  1. Tip 1: kies het juiste ontwerp 

Je kan in je keuze van type woning heel modern gaan, met grote zuidgerichte raampartijen. Helaas zijn die verre van energiezuinig. Het kost zelfs een klein fortuin om dit soort woning energiezuinig te maken. Landelijke woningen met dakkappellen zijn nog steeds erg in trek. Maar denk goed na voordat je de architect opdracht geeft zo’n woning uit te tekenen, want met dakkappellen heb je geen ruimte meer om zonnepanelen te plaatsen. Kiezen voor het juiste ontwerp is dus anticiperen op van alles en nog wat. Nog zoiets: geen enkele garagepoort sluit luchtdicht af, geen enkele is dus energiezuinig. Een bouwcoach maakt de mensen attent op zo’n zaken. 

  1. Tip 2: kies de juiste isolatiematerialen en diktes 

De meeste bouwers zoeken rond op het internet, steken hun licht op op beurzen waar ze allerhande brochures in de hand gestopt krijgen, de een al mooier en chiquer dan de andere. De grote spelers bieden vooral turfplaten en aluminium ramen aan. En dat zijn nu net twee materialen die wij niet gebruiken. Turfplaten zijn scheikundige afleidingen van olieproducten die op lange termijn veel van hun waarde verliezen. Aluminium ramen op hun beurt isoleren bijlange niet zo goed als houten ramen of ramen uit pvc. Je hoort steeds een afweging te maken tussen iets graag zien en de doelstellingen om energiezuinig te bouwen. 

  1. Tip 3: kies het juiste buitenschrijnwerk en de juiste glaspartijen 

De kroon voor het beste materiaal voor buitenschrijnwerk en raamprofielen gaat overduidelijk naar pvc of kunststof. Hout heeft het nadeel dat het veel onderhoud vergt. Pvc moet je eigenlijk niet onderhouden, het volstaat de pvc-profielen af en toe eens af te wassen. Ook het juiste glastype kiezen is zeer belangrijk. Ga zeker voor isolerend dubbelglas dat bestand is tegen verhitting. Even tussen de soep en de patatten: op de Belgische markt biedt Bouwonderneming Verrijckt het beste bouwpakket aan op dit vlak. 

  1. Tip 4: kies de juiste energiezuinige technieken 

En welke technieken zijn dat? Dat zijn technieken waarmee je de energie die je nodig hebt zelf kunt opwekken. Denk aan zonnepanelen, en technieken waarmee je in de toekomst je overschot van energie kan bufferen en gebruiken op momenten dat je niet genoeg energie hebt. Die techniek bestaat op dit ogenblik al, maar is nog wat duur. Warmtepompen zijn zéér goed en energiezuinig. Tussen het grote aanbod van lucht-lucht, lucht-water en thermische waterpompen zijn de lucht-waterpompen de beste koop. 

  1. Tip 5: kies voor de juiste afwerking 

Kies met andere woorden voor de juiste energiezuinige toestellen. Je kan een prachtige regendouche installeren die met zeer veel water gaat lopen. Je kan met kranen werken waar kokend water uitkomt. Luxe alom, maar houd er rekening mee dat dit energieverslinders zijn. In je keuken kan je vier ovens plaatsen, terwijl één oven hetzelfde werk kan doen. Je kan ook zonnepanelen zetten om energie op te wekken, maar dat wil niet zeggen dat je onbeperkt energie kan gaan gebruiken. Zorg voor energiezuinige toestellen, je energiefactuur zal je er dankbaar om zijn. 

Genoeg basisinformatie? 

Hebben we de vraag ‘Hoe bouw je een energiezuinige woning’ goed beantwoord? Uiteraard kunnen we bij alle onderdelen nog veel meer gedetailleerde informatie geven. Maak gerust vrijblijvend een afspraak. In een eerste vrijblijvend gesprek wordt al meteen duidelijk hoe we je kunnen helpen energiezuinig te bouwen. 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Bouwonderneming Verrijckt © 2018 - Privacybeleid
Website by The Online Nut Company — Top